Centar za prevenciju

 

Preventivno savetovalište:

  • Centar za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti
  • Savetovalište za ishranu
  • Telefonsko savetovalište
Načelnik službe:
Glavna sestra službe: Marijana Vuković – viši dijetetičar - nutricionista
Kontakt telefon: 025/413-756 i 069/725-210
Adresa: Mirna 3, 25101 Sombor
Radno vreme: 7-20 h

Centar za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti:

Osnovna delatnost Centra za kontrolu šećerne bolesti bazira se na prevenciji komplikacija dijabetesa i ukazivanju na važnosti zdravog stila života. Sprovodi se individualno savetovanje koje obuhvata značaj fizičke aktivnosti, pravilnu  ishranu, obuka za samokontrolu glikemije u kućnim uslovima, pravilna primena insulina, izrada dnevnog profila glikemije, upitnik hipoglikemije, važnost nege i higijene stopala i skrinig test.

Centar pruža sledeće usluge:

  • antropometrijska merenja (merenje telesne mase, telesne visine, obima struka), merenje krvnog pritiska
  • izračunavanje BMI – indeks telesne mase
  • kontrola glikemije (na tašte i post prandijalne)
  • upoznavanje pacjenta sa simptomima hipoglikemije
  • kako prevenirati i postupati u hipoglikemiji
  • pregled stopala
  • skrining monofilament test (bezbolna i neinvazivna metoda određivanja stepena oštećenja perifernih nerava stopala)
  • individualno zdravstveno-vaspitni rad koji obuhvata edukaciju o važnosti promene načina života (pušenje, alkohol, sedentarni način života )
  • važnost redovne glikemije
  • primena adekvatnih vežbi (prevencija dijabetesnog stopala)
  • zdravstvena predavanja u velikim i malim grupama ( na terenu udruženje dijabetičara, aktivnosti u zajednici po dogovoru)

Pacijenti koji se mogu javiti u Savetovalište su:

  • oboleli od dijabetesa
  • insulin zavisni pacijenti
  • pacijenti sa simptomima neuropatije
  • pacijenti sa dijagnostikovanom neuropatijom

Savetovalište za ishranu:

Savetovališta za ishranu radi sa ciljem prevencije nutritivnih faktora rizika kod zdravih pacijenata i sprovođenje medicinska nutritivna terapija kod patoloških stanja. Rad sa pacijentima u savetovalištu je individualan. Preporuke za pravilnu ishranu određuju se u skladu sa nutritivnim preporukama i osnovnim principima pravilne ishrane, a na osnovu utvrđenog opšteg zdravstvenog stanja osobe, dnevne fizičke aktivnosti, kao i rizika od obolevanja od određenih bolesti u odnosu na porodičnu anamnezu i način života.

U savetovalištu za ishranu se mogu ostvariti sledeće usluge iz oblasti ishrane zdravih i bolesnih ljudi:

  • ispitivanje ishrane kvalitativnom metodom – individualna i porodična anketa
  • antropomerijska merenja (telesna masa, telesna visina, merenje obima struka)
  • izračunavanje indeksa telesne mase ITM (BMI – body mass index) pri čemu se određuje stepen uhranjenosti u odnosu na klasifikaciju
  • izračunavanje bazalnog metabolizma (BMR – basal metabolic rate), idealne telesne težine i ukupnog dnevnog energetskog unosa
  • dijetska kosultacija u cilju određivanja individualne dijetoterapije, vrši se nakon ispitivanja stanja uhranjenosti
  • dijetoterapija kod akutnih ili hroničnih oboljenja (gojaznost, neuhranjenost, šećerna bolest, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, anemija, bubrežna insuficijencija, insulinska rezistencija, maligna oboljenja, celijakija…)
  • davanje saveta za pravilnu ishranu zdravih ljudi svih starosnih kategorija
  • davanje saveta za pravilnu ishranu trudnica i dojilja
  • zdravstveno promotivne i zdravstveno – vaspitne aktivnosti u zajednici (predavanje u školama, udruženjima, firmama…)