Centar za prevenciju
Preventivno savetovalište:
- Centar za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti
- Savetovalište za ishranu
- Telefonsko savetovalište
Načelnik službe: | |
Glavna sestra službe: | Marijana Vuković – viši dijetetičar - nutricionista |
Kontakt telefon: | 025/413-756 i 069/725-210 |
Adresa: | Mirna 3, 25101 Sombor |
Radno vreme: | 7-20 h |
Centar za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti:
Osnovna delatnost Centra za kontrolu šećerne bolesti bazira se na prevenciji komplikacija dijabetesa i ukazivanju na važnosti zdravog stila života. Sprovodi se individualno savetovanje koje obuhvata značaj fizičke aktivnosti, pravilnu ishranu, obuka za samokontrolu glikemije u kućnim uslovima, pravilna primena insulina, izrada dnevnog profila glikemije, upitnik hipoglikemije, važnost nege i higijene stopala i skrinig test.
Centar pruža sledeće usluge:
- antropometrijska merenja (merenje telesne mase, telesne visine, obima struka), merenje krvnog pritiska
- izračunavanje BMI – indeks telesne mase
- kontrola glikemije (na tašte i post prandijalne)
- upoznavanje pacjenta sa simptomima hipoglikemije
- kako prevenirati i postupati u hipoglikemiji
- pregled stopala
- skrining monofilament test (bezbolna i neinvazivna metoda određivanja stepena oštećenja perifernih nerava stopala)
- individualno zdravstveno-vaspitni rad koji obuhvata edukaciju o važnosti promene načina života (pušenje, alkohol, sedentarni način života )
- važnost redovne glikemije
- primena adekvatnih vežbi (prevencija dijabetesnog stopala)
- zdravstvena predavanja u velikim i malim grupama ( na terenu udruženje dijabetičara, aktivnosti u zajednici po dogovoru)
Pacijenti koji se mogu javiti u Savetovalište su:
- oboleli od dijabetesa
- insulin zavisni pacijenti
- pacijenti sa simptomima neuropatije
- pacijenti sa dijagnostikovanom neuropatijom
Savetovalište za ishranu:
Savetovališta za ishranu radi sa ciljem prevencije nutritivnih faktora rizika kod zdravih pacijenata i sprovođenje medicinska nutritivna terapija kod patoloških stanja. Rad sa pacijentima u savetovalištu je individualan. Preporuke za pravilnu ishranu određuju se u skladu sa nutritivnim preporukama i osnovnim principima pravilne ishrane, a na osnovu utvrđenog opšteg zdravstvenog stanja osobe, dnevne fizičke aktivnosti, kao i rizika od obolevanja od određenih bolesti u odnosu na porodičnu anamnezu i način života.
U savetovalištu za ishranu se mogu ostvariti sledeće usluge iz oblasti ishrane zdravih i bolesnih ljudi:
- ispitivanje ishrane kvalitativnom metodom – individualna i porodična anketa
- antropomerijska merenja (telesna masa, telesna visina, merenje obima struka)
- izračunavanje indeksa telesne mase ITM (BMI – body mass index) pri čemu se određuje stepen uhranjenosti u odnosu na klasifikaciju
- izračunavanje bazalnog metabolizma (BMR – basal metabolic rate), idealne telesne težine i ukupnog dnevnog energetskog unosa
- dijetska kosultacija u cilju određivanja individualne dijetoterapije, vrši se nakon ispitivanja stanja uhranjenosti
- dijetoterapija kod akutnih ili hroničnih oboljenja (gojaznost, neuhranjenost, šećerna bolest, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi, anemija, bubrežna insuficijencija, insulinska rezistencija, maligna oboljenja, celijakija…)
- davanje saveta za pravilnu ishranu zdravih ljudi svih starosnih kategorija
- davanje saveta za pravilnu ishranu trudnica i dojilja
- zdravstveno promotivne i zdravstveno – vaspitne aktivnosti u zajednici (predavanje u školama, udruženjima, firmama…)